נעלי הרים: איך לבחור ולקנות נעלי הליכה | השוואת נעלי מטיילים 2020

אחד הדברים הכי חשובים שכל מי שאי פעם היה בטרק או טיול ארוך יודע הוא החשיבות של נעליים איכותיות. בכתבה זאת אספר לכם על נעלי הרים, איך לבחור אותן ונראה המלצות על 6 זוגות שונים של נעליים.

ב 2016 הלכתי את שביל ישראל ובעשר שנים האחרונות עשיתי לא מעט טרקים באיזורים יבשים (ישראל, אפריקה) או מקומות יותר רטובים (ארה״ב, אנגליה, ווילס) ומכך למדתי הרבה על איך לקנות נעלי הליכה לטיולים.

כל מי שרוצה לעשות הליכה ארוכה, מסלול בתנאים קשים וכל טרק שהוא, חייב להשקיע בנעליים שלו! לבחור נעלי הרים איכותיות, שגם עמידות בגשם, בתנאי קרקע קשים, מחזיקות לאורך זמן והכי חשוב – נוחות, זה עניין חשוב ביותר. עניין שיכול לעשות את ההבדל בין טיול קשה אך מהנה לטיול קשה, מלא סבל ומסוכן.

נעלי מטיילים טובות יגנו על הקרסול שלכם, יעזרו בהליכה ואפילו מקלות בסחיבת המשקל!

ככל שסוחבים יותר משקל, יש יותר עומס על הקרסול ומכך הסיכוי לנקע. כשנועלים נעל שתופסת את הקרסול בצורה חזקה, אתם תלכו בצורה יציבה יותר וכך גם המשקל "יישב" עליהם יותר טוב.

איך לבחור נעלי הרים מתאימות?

קודם כל אני ממליץ לחשוב למה אתם צריכים את נעלי ההליכה.

אם אתם הולכים מדי פעם לטיולים קצרים של כמה שעות, בתנאי קרקע פשוטים ומזג אוויר נוח, בלי הרבה משקל על הגב, אז גם נעל ספורט רגילה מספיקה.

אך המצב שונה לאנשים שמטיילים הרבה, ולטיולים במרחקים ארוכים או עם קרקע פחות יציבה ומזג אוויר משתנה.

במצבים כאלו, הנעל ה"רגילה" תישחק מאוד מהר, לא תעמוד בזעזועים והקרסול יהיה מאוד פגיע לנקעים. כמו כן, מים חודרים אותה בקלות והיא לא שומרת כלל על חום.

למרות באופן אישי אני בעט נעלי הליכה לטיולים עם תמיכה על הקרסול, הרבה מטיילים מנוסים בוחרים ללכת עם נעל ספורט טרייל (Train Runing Shoes). הם טוענים שבלי התמיכה על הקרסול ועם סוליה יותר עדינה אפשר לשמור עם שיווי משקל ביותר קלות וההליכה יותר נוחה ובטוחה. אני לא מכור אך מוזמנים לקרוא עוד פה.

נעלי הליכה מעור
נעלי הליכה מעור

אמרו לי איזה סוג מטיילים אתם ואומר לכם איזה נעלי הרים אתם צריכים:

אנשים המטיילים יותר מתחלקים לארבעה סוגי מטיילים:

  1. כאלו המטיילים לעתים תכופות אך במסלולים קלים ללא משקל
  2. כאלו היוצאים להרבה מסלולי יום או כמה ימים עם משקל בינוני
  3. כאלו היוצאים לטרקים במקומות עם תנאים קשים, שיכולים להימשך מ-3-4 ימים, שבועות ואפילו חודשים.
  4. מקצוענים

לכל סוג תתאים נעל שונה. לסוג הראשון תתאים נעל גמישה וקלה, לסוג השני נעל קצת יותר יציבה אך לא לגמרי קשיחה, ולסוג השלישי יתאימו נעלי הרים גבוהות וקשיחות.

ההבדלים האלו מתבטאים בעיקר ברכיבי הנעל. למשל: אנשים מהסוג הראשון והשני יעדיפו נעלי מטיילים בעלי סוליה גמישה ויציבה, ומהסוג השלישי יעדיפו סוליות יותר קשיחות ואמידות לאורך זמן.

בולם הזעזועים גם משחק פה תפקיד חשוב. הסוגים הראשונים יעדיפו אותו יותר רך וקפיצי (שבא על חשבון האמידות ונשחק מהר יותר), ואילו הסוג השלישי יעדיף אחד קשיח ואמיד יותר לאורך זמן.

החלק העליון של הנעל מורכב מחלקים העשויים מעור וחומרים סינטטיים. כשיש יותר עור בנעל, היא יותר קשיחה ואמידה, ואילו כשיש יותר חומרים סינטטיים היא גמישה ורכה יותר. נעלי עור יצטרכו טיפול, שכן העור נוטה להתקשות ולהתייבש (למעשה, כדאי לטפל בכל הנעליים אך לשים לב במיוחד לנעלי עור).

הסוג הרביעי: אם אתם מטיילים מנוסים ומחפשים נעלי הליכה לטיפוס הרים, טרקים בשלג או טיפוס קרח אתם צריכים נעלים קשיחות במיוחד, עמידות וכאלו שתוכלו לחבר אליהן דוקרנים. הנה לינק שימושי לקניית נעלי טיפוס הרים.

לפני כ-5 שנים ולפני החלטתי להפוך לטבעוני קניתי נעלי הליכה למטיילים של חברת Meindl הגרמנית ומאז הלכתי איתן את שביל ישראל ועוד הרבה טיולים שונים והן החזיקו ממש מעולה. כשאצטרך נעלי הליכה חדשות, אני אקנה נעליים סינטטיות שלא עשויות מעור. אך יתכן ואלו יחזיקו פחות זמן אך ידידותיות לחי.

טיפים לקניית נעלי הרים:

אם אתם יודעים שאתם הולכים לטייל במקומות שהנעליים יירטבו בהן, מאוד חשוב לשים לב שהנעל אטימה למים. אמנם אטימות למים יוצרת תחושה של "חניקה" בכף הרגל (אם כי יש כיום טכנולוגיות שמקלות על זה), אך זה עדיף מלגמור את היום עם כפות רגליים רטובות (בייחוד כשיש לפנינו עוד כמה ימי טיול..).

נעלי הרים עשויות מחומרים הרבה פחות מאווררים מנעלי מטיילים רגילות, לכן יש תופעה נפוצה של שלפוחיות לאחר יום/כמה ימי הליכה. בהרבה מאוד נעליים כיום יש טכנולוגיות שנועדו לאוורר כמה שניתן את הנעל כדי להקל על זה.

בכל הזדמנות שיש לכם תוך כדי טרק, תנסו לאוורר את הרגליים שלכם.

אם אין לכם ניסיון עם נעלי הליכה, אני ממליץ שתלכו לחנות פיזית ותתייעצו עם המוכרים על איזו נעל הכי מתאימה לסוג הטיולים שלכם, זה עדיף מלהזמין נעליים שבסוף יעשו יותר נזק ותועלת, והמוכרים יותר מישמחו לעזור לכם.

איך לקנות נעלי הליכה?

לבסוף, אחרי שהתעכבנו על רכיבי הנעל והתאמתה לטיולים שלנו, נבדוק אם היא מתאימה לנו במידה.

בניגוד לבדיקה הרגילה שעושים כשקונים נעליים רגילות (לחיצה על הבהונות ווידוא שיש מרווח ביניהן לדופן הנעל), נעלי הרים קשות מדי, אך ישנן כמה דרכים שניתן למדוד את המידה בעזרתן:

  • הוציאו את הרפידה הפנימית של נעלי המטיילים, הניחו עליה את כף הרגל ובדקו אם יש מרווח מתאים בין קצות האצבעות לקצה הרפידה.
  • אחרי שאתם נועלים את הנעל, דחפו את הרגל כמה שיותר פנימה עד שהאצבעות לוחצות על הקצה הקדמי של הנעל. אז הכניסו אצבע (ונסו גם 2 אצבעות) בין העקב לקצה האחורי, היא צריכה להיכנס עם טיפה מאמץ. אם היא נכנסת בחופשיות מדי או שממש קשה להכניס אותה/לא נכנסת כלל, זאת לא המידה שלכם.
  • לחברות שונות יש מידות שונות. אם מידה מסוימת התאימה לכם בחברה אחת, היא לא בהכרח תתאים בחברה אחרת.
  • תבואו עם גרביים מתאימות, רצוי גרביים שתטיילו איתן, או לפחות בעובי שלהן.
  • תלכו איתן הרבה בחנות ונסו להגיע לזוויות ותנוחות שאתם עלולים להגיע אליהן בטיול. נסו להרגיש את הנעל בכל מצב וזווית ושימו לב לתחושות לא נוחות. אם עכשיו בחנות זאת רק תחושה קטנה של אי נוחות, ששמתם לב אליה רק כי התרכזתם, בטרק עם משקל רב תרגישו את אותה תחושה פי כמה וכמה, ואתם ממש לא רוצים להגיע למצב הזה.
  • אני תמיד קונה מידה או חצי מידה מעל מידת הנעל הרגילה שלי. כשהולכים יותר מיום יומיים כף הרגל מתנפחת ולכן צריך יותר מרחב בנעל ההליכה.

באופן עקרוני, אם בחרת נעל הליכה מתאימה לא אמורות להיות לכן יבלות. אני הלכתי את כל שביל ישראל (מעל 1000 ק״מ) רצוף בלי לקבל יבלת אחת.

כשתנעלו פעם ראשונה נעלי הרים הן לא יהיו נוחות (גם אם הן מתאימות עבורכם!). זה קורה מכיוון שהנעל פשוט הרבה יותר קשיחה מנעל רגילה וצריך להתרגל אליה.

איך לדעת אם הנעליים מתאימות לי?

אם תרגישו לחץ קל באזור הקרסול, זה בסדר גמור. אך אם תרגישו לחץ ממש כבד, או שהנעל לא באמת מחזיקה את הקרסול – הנעל לא מתאימה לכם.

תזכרו שכל המטרה פה זאת נעל יציבה שתתפוס ותחזיק את הקרסול בצורה שלא תאפשר לו להסתובב או להתעקם.

הדברים בכתבה נראים אולי מנוגדים קצת – מצד אחד רב נעלי ההרים פשוט לא נוחות בהתחלה ובאמת מצריכות תקופת התרגלות, מצד שני יש נעליים שמרגישות נח בהתחלה אך בסוף יתגלו כלא מתאימות. אין מה לעשות..

הדרך הטובה ביותר לבין אם נעליים מתאימות היא בשטח, כשזה כבר יהיה מאוחר מדי. לפעמים גם מטיילים מנוסים נופלים עם נעליים חדשות, למרות שעם הניסיון, כבר תדעו לזהות יותר מהר מה מתאים לרגליים שלכם.

במדידה בחנות, נסו באמת להבדיל בין תחושת חוסר נוחות מעצם העובדה שאתם נועלים נעליים קשיחות וגבוהות, לתחושת חוסר נוחות כי המבנה של הנעל לא מתאים למבנה כף הרגל ועלול לשפשף/ללחוץ/לא לתמוך מספיק בהליכה ארוכה.

איך למנוע יבלות?

ישנם כמה טריקים שיעזרו להם למנוע יבלות:

  • לבחור נעליים נוחות ולא להתפשר
  • ללבוש שני זוגות גרביים. שתי גרביים ימנעו את החיכוך של עוד הרגל עם הנעל.
    • קודם לגרוב זוג גרבי הליכה דקות בשם Liner Socks, אלו גרביים ממש דקות ועדינות
    • מעל גרבי ה Linrer תלבשו את גרבי ההליכה הרגילות שלהם
  • וסלין – Vaseline: במידה ואתם מרגישים שמתחילה לכם יבלת תורידו את הגרב ותשימו כמות יפה של וסלין על האיזור. זה יעזור למנוע את התפתחות היבלת
  • פלסטר יבלות: חובה לרכוש פלסטר ליבלות לעזרה ראשונה שלכם. במידה ומתחילת יבלת ישר תשימו את הפלסטר כדי למנוע את התפתחותה.

נעל יבשה היא נעל המאה

כמעט בכל נעל היום יש טכנולוגיות של אטימות למים מצד אחד ואוורור מצד שני. אני לא מכיר הרבה נעליים שימנעו חדירה של מים בעת חציית נהר או מקור מים עמוק כלשהו.

כמו כן, עם כמה שמנסים לאוורר נעלי הרים, עדיין יש סיכוי די גדול שתזיעו הרבה והן לא ינדפו, הן רק טיפה ישפרו את המצב. אז קחו את זה בחשבון כשאומרים לכם שהנעל אטימה למים ומאווררת.

שימו לב גם שנעלי הרים הן כבדות מטבען, דבר שיכול להקשות מאוד את ההליכה להרבה אנשים. אם אין לכם ניסיון בהליכות ארוכות בתנאי שטח קשים, הייתי ממליץ להתחיל בקטן ולאט לאט לעלות.

חשוב מאוד ״לשבור״ את הנעל!!! מאוד מומלץ לצאת לטיולים קצרים עם הנעליים לפני הטרק כדי להרגיל את הרגל אליהן ואותן אל הרגל. אפילו אם זה גם ביום יום שלכם.

האם יש הבדל בין נעלי הרים לנשים או נעלי הרים לגברים?

ההבדל הכי משמעותי בין נעלי הרים לנשים ונעלי הרים לגברים הוא תבנית הנעל בה השתמש מעצב הנעל והתבנית שונה במאפיינים הבאים:

  • גודל הנעל: נעלי הליכה לגברים בדרך כלל גדולות יותר במידה וברוחב מנעלי הליכה לנשים
  • משקל: נעלי הליכה לגברים בדרך כלל שוקלות יותר מנעלי הליכה לנשים
  • תמיכת קרסול: התמיכה לנעלי גברים בדרך כלל יותר גבוהה מאלו של נעלי נשים
  • צבעים: לרוב יש הבדל בצבע הנעל, נעלי הרים לגברים הם יותר חומות ושחורות ונעלי הרים לנשים יותר כחולות וצבעוניות (למרות שאין לזה סיבה בתכלס)
נעלי הליכה לנשים
נעלי הרים לנשים

אחריות יצרן לנעלי הליכה

לפני שאתם רוכשים זוג נעלי הרים יקר תבדקו מהיא אחריות היצרן של הנעל. לפעמים ישנם פגמים שאי אפשר להבחין בהם ברגע הקנייה ורק אחרי שימוש רציתי אתם תגדלו שהנעל שלכם התפרקה לגמרי.

במידה ויש פגם בנעל, צרו קשר עם היצרן ותבדקו את האופציות שלכם. לרוב ישנה אחריות של לפחות שנה מתאריך הקנייה.

אני שלחתי ליצרן זוג נעלי מעולות שהסולייה התפרקה מהם והיצרן החליט לשלוח לי זוג נעלים חדש. ממש תענוג 🙂

נעלי הליכה מומלצות 2020

למרות שהתאמה אישית היא מאוד חשובה ישנן נעלים יותר מומלצות מאחרות שכדאי לקנות ואני לא ממליץ להתפשר על האיכות. נעלי הרים מומלצות יכולות לעלות בין 400 ול 1500 ש״ח, תלוי בעיקר במותג, קשיחות הנעל, המטרה של הנעל והעמידות שלה.

אני לא ממליץ לקנות נעלי הליכה זולות מתחת ל 300 ש״ח. לרוב הן לא יחזיקו לכם יותר ממספר טיולים מוגבל ואם אתם מעוניינים בטרקים מעל כמה ימים אז חשוב להשקיע בנעל הטיולים. אל תתפשרו.

נעלי הרים סלומון (Salomon) הן מהנעליים הכי טובות בשוק. כמובן שאתם צריכים לוודא שנעלי ההרים של סלומון מתאימות לכם אך באופן כללי אם מצאתם זוג מתאים הן יספיקו לכם ל 10-5 השנים הקרובות.

נעלי הרים מירל – אישית היה לי לניסיון לא טוב עם נעלי מירל (Merrel), פשוט הם לא התאימו לי ולא רציתי לקנות נעל נוספת. אני קניתי את הדגם שלהם מעל יותר מ 10 שנים ולפי הביקורות אפשר לומר שנעלי מירל השתפרו מאז ואולי אפילו יתאימו לי היום.

נעלי הרים מנדל – מנסיון אישי מנדל מייצרים נעלים מעולות איתם הלכתי את שביל ישראל, אך על הנעליים שלהם עשויות מעור ואין להם אופציה סינטטית (לטבעונים שבנינו).

נעלי הרים מנדל

נעלי לה ספורטיבה – כמו סלומון, נעלי La Sportiva הם נעליים ברמה גבוהה עם אופציות לנעלי טיפוס טכניות. רוב הנעליים שלהם סינטטיות (טבעוניות) ויחזיקו הרבה שנים.

איך נעלי הליכה אתם אוהבים? השאירו תגובה למטה.

יש לכם שאלות? השאירו עוד תגובה ואענה בהקדם!

תודה שקראתם את הפוסט שלי. אני שמח שיכולתי לעזור ולתת לכם קצת השראה לחיים וטיול הבא שלכם!
אם יש לכם שאלות או אתם רוצים לומר משהו, אני אשמח אם תשאירו תגובה (ממש פה למטה)!

רוצים לשמור על קשר ולקבל עדכונים, אתם מוזמנים לעקוב אחריי באינסטגרם או בפייסבוק רוצים לקבל עדכונים מהבלוג שלי!
הירשמו פה לרשימת התפוצה שלי כדי לקבל טיפים על יעדים חדשים, מאחורי הקלעים ומדריכים שימושיים!

תודה על התמיכה בבלוג ״איפה גיל?״ - טיול מדהים!

כתיבת תגובה