10 טיפים שחובה לדעת לפני הליכת שביל ישראל

אני הלכתי את שביל ישראל ב 51 ימים, מצפון לדרום באוקטובר 2016. מסע בו למדתי הרבה על עצמי, על השביל ועל מה צריך לעשות כדי לשרוד ואפילו לשגשג במסע לאורכה של מדינת ישראל.

הכנתי עבורכם את הרשימה הבאה של 10 דברים שלמדתי תוך כדי ההליכה בשביל ישראל וחובה לדעת לפני היציאה לשביל:

1. נעליים טובות

אם יש דבר אחד שאני רוצה שתקחו מהפוסט הזה הוא להשקיע בנעליים טובות שמתאימות לכם בול. פגשתי כלכך הרבה מטיילים על השביל עם יבלות מוגזמות, בעיות ברגליים ובעיקר הרבה כאבים. אני הלכתי עם נעלי בוטאן של חברת מנדל הגרמנית ששירתו אותי בנאמנות. לפני שאתם שוקלים לצאת לטיול, תלכו לחנות מטיילים ותמדדו מספר נעלי הליכה עם תמיכה לקרסול שמתאימות לכם. מומלץ לקנות נעליים במידה אחת יותר גדולה כי אחרי כמה שעות על השביל הרגליים ממש מתנפחות. בנוסף, לפני שאתם יוצאים לשביל תדאגו ״לשבור״ את הנעליים (ללכת עם הנעליים מספר פעמים לפני השביל כדי לוודא שהן מתאימות להם וכדי שהן יסתגלו לצורה של הרגל שלכם).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. גרביים טובות (וגרב בתוך גרב)

מבטיח שאני לא אתרכז רק בכפות הרגליים אבל זהו באמת טיפ מעולה. גרביים איכותיות יעזרו לכם לשרוד את ההליכה וישמרו על כפות הרגליים יבשות, ללא יבלות ויבלמו לא מעט את עוצמה של כל צעד. באופן אישי הטריק שהכי עזר לי למנוע יבלות מלבד נעליים טובות הוא ללבוש שני זוגות גרביים. יש לי זוג גרביים דקות (Liner Socks) ועליהם עוד זוג גרביים עבות לטיולים. אולי זה נשמע מוגזם אבל בזכות שני זוגות הגרביים שלי לא הייתה לי אפילו יבלת אחת.

3. תכנון מראש

זה לא תמיד מסתדר עם המנטליות הישראלית אבל כשעושים את השביל מומלץ לתכנן מראש. בסוף כל יום ישבתי עם המפה והמדריך האדום לשביל ישראל ותכננתי את הימים הקרובים. שאלתי שאלות כמו: איפה אפשר למלא מים? איפה יש צרכנייה לקנות אוכל ומהן שעות הפתיחה? איפה יש מקום טוב לישון? אני לא אומר שצריך לתכנן כל יום באופן מדויוק אבל המידע המקדים עוזר מאוד ויחסוך לכם סחיבה מיותרת של מים ואוכל, עיכופים מיותרים והרבה בירבורים.

4. מקלות הליכה – חובה!

המסע של שביל ישראל לא פשוט והרגליים הן אלו שלוקחות את מרבית המשקל. מקלות הליכה יעזרו לכם להוריד בסביבות שליש מהעומס על הרגליים במהלך ההליכה. הם מעולים בעליות וירידות ועוזרים מאוד לשמור על שיווי משקל. אני לא יכול לדמיין מה הייתה עושה בלי המקלות שלי – ממש חובה!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. לקום מוקדם

אני ואשתי גרים באנגליה ולפני שהתחלנו את השביל לא היינו רגילים לטמפרטורות הגבוהות של ישראל (בשבוע הראשון של השביל היה עומס חום והטמפרטורות הגיעו ל-40 מעלות!). לכן החלטנו שכדי לשרוד את השביל, אנחנו חייבים לקום מוקדם כדי ללכת את מרבית היום לפני השעות החמות. זה אולי לא מתאים לכולם כי חלק מהמטיילים רגילים לחום אבל זה התאים לנו. במרבית הימים קמנו שעה לפני הזריחה והלכנו כחצי שעה בחושך עם פנסי ראש. רק שתדעו שאסור ללכת בחושך בשמורות הטבע וזה יכול להיות טיפה מסוכן – אז תזהרו.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. מים במדבר

עד שלא יהיו ברזים מסודרים בחניוני הלילה בחלק הדרומי של שביל ישראל הטמנות הן הפתרון היחידי של ההולכים בשביל ישראל. חלק מהשביליסטים בוחרים להטמין את המים לבדם וחלק משלמים עבור שירות הטמנות. האופציה הראשונה דורשת זמן ורכב 4×4 כדי לנסוע בין כל חניוני הלילה הרלוונטיים בדרום ולהחביא בקבוקי מים – זו אופציה שלוקחת זמן ויחסית זולה. האופציה השנייה היא לשלם עבור ההטמנות. בעבר שירות ההטמנות היה יקר מאוד וחלק מהמטמינים לקחו כמה אלפים לכל מטייל עבור ההטמנות בדרום, אבל היום יש בחור בשם יניר יגל שעשה את השביל 4 פעמים והוא רואה את שירות ההטמנות יותר כשליחות מאשר ביזנס. נכון ל-2016 הוא לוקח 70 ש״ח עבור הטמנה של 6 ליטר (צריך בסביבות 10 הטמנות). הוא ישלח לכם סרטוני וידאו עם הוראות הגעה להטמנה ובמקרה לא סביר שההטמנה ריקה (כי מישהו גנב את המים) הוא ייסע אליכם להביא מים. אני מכיר את יניר באופן אישי ואני ממליץ בחום! חפשו בפייסבוק יניר במדבר.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7. ימי חופש

אני לקחתי בממוצע יום חופש כל 5 ימי הליכה. מה שלמדתי שכדאי לבלות את ימי החופש במקום בו אתם מרגישים בנוח ומאפשר לכם להירגע. המטרה העיקרית של יום החופש היא לנוח כמה שיותר. מאוד מפתה לעשות משהו נורמלי שיסית את המחשבות מהטרק אבל יותר חשוב לנוח. יש וויכוח בעולם ההליכה למרחקים מה הכי כדאי לעשות ביום חופש, לא לעשות כלום או דווקא כן ללכת להליכה ולהזיז קצת את הגוף. אני בעד האמצע, לקחת זמן לנוח וגם לצאת לסיבוב קצר ולחלץ את המותניים.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8. משקל

כמה לסחוב? תלוי בסטייל שלכם. יש מטיילים שלוקחים כמעט את כל הבית שלהם על הגב ואחרים שהולכים עם תיק קטנטן. באופן אישי אני מעדיף לחתוך במשקל ולוותר על מותרות כמו ערכת קפה, ערכת תבילים, אוכל מסובך עם הרבה מרכיבים. אני לקחתי לשביל תיק בגודל של 50 ליטר שהספיק לכל הציוד שלי כולל אוהל שחלקתי עם אשתי. בלי מים ואוכל התיק שקל 10 ק״ג והרבה מהמטיילים סוחבים מעל 20 ק״ג. תוכלו לראות את רשימת הציוד שלי בבלוג של אשתי. מבחינתי הטרק הרבה יותר נוח וכיף עם תיק קל והמשקל הנמוך בהחלט מכפה על המחסור בקפה בבוקר וארוחות מפוארות. מבחינתי הרעיון להליכת שביל ישראל הוא לוותר על המותרות ולחזור לחיי נוודות בסיסיים. בנוסף, ככל שהמשקל עולה הסבירות לפציעות עולה.

9. ניווט

שביל ישראל מסומן יחסית טוב וקל לעקוב אחר הסימונים. בנוסף רוב הסימונים מראים אם אתם הולכים בכיוון הנכון. הסימון מורכב משלושה פסים והצבע הקדמי/העליון מייצג את כיוון ההליכה. אם אתם הולכים דרומה, הסמן הכתוב שמייצג את המדבר יהיה למעלה ולהיפך עם הלבן שמייצג את החרמון. אך למרוץ הסימונים ובמיוחד במרכז בארץ קל ללכת לאיבוד. אני ממליץ לקחת איתכם את המדריך האדום שמכיל תיאור דרך ומפות לכל השביל (נכון לדצמבר 2016 המדריך המעודכן ביותר הוא הגרסה באנגלית בו יש מפות חדשות ואת התוואי החדש של השביל). בנוסף פלאפון עם אפליקציית גוגל מפות מראה את כל תוואי השביל ואם אתם לא בטוחים אפשר להסתכל בגוגל ובאמצעות ה GPS תדעו איפה אתם ולאן ללכת.

10. תשאלו את עצמכם איזו חוויית שביל אתם מחפשים?

אם אתם מחפשים שקט וטבע אולי תעדיפו לישון יותר בשטח ובמקומות מבודדים. אם אתם מעדיפים חברה ורוצים לפגוש הרבה אנשים בדרך תוכלו לחפש שותפים להליכה בפייסבוק ולהתארח אצל כמה שיותר מלאכי שביל (אנשים נדיבים שפותחים את ביתם לשביליסטים). חלק מהמטיילים מדלגים על קטעים שלא בא להם לעשות וחלק חייבים ללכת את כל השביל בשביל הסיפוק העצמי. ב׳שביל׳ האישי שלי הרגשתי שאני צריך להיות יותר בטבע, להישאר בקבוצות קטנות ולהימנע מהנוחיות של החיים הרגילים.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

*טיפ בונוס

אם חטפתם את הבאג של ההליכה הארוכה (Thru Hiking) אולי תרצו אחרי שביל ישראל לעשות הליכה ארוכה במקום אחר בעולם. ישנם הרבה שבילים מסודרים באמריקה ואירופה ויש בהם אוירה אחרת משביל ישראל. חלקם יותר עמוסים במטיילים וחלקם ריקים עם נופים וחוויות שונות. אולי הליכה של שביל אחר תוסיף לחוויה של שביל ישראל ותתן לכם משהו אחר.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

תודה שקראתם את הפוסט שלי. אני שמח שיכולתי לעזור ולתת לכם קצת השראה לחיים וטיול הבא שלכם!
אם יש לכם שאלות או אתם רוצים לומר משהו, אני אשמח אם תשאירו תגובה (ממש פה למטה)!

רוצים לשמור על קשר ולקבל עדכונים, אתם מוזמנים לעקוב אחריי באינסטגרם או בפייסבוק רוצים לקבל עדכונים מהבלוג שלי!
הירשמו פה לרשימת התפוצה שלי כדי לקבל טיפים על יעדים חדשים, מאחורי הקלעים ומדריכים שימושיים!

תודה על התמיכה בבלוג ״איפה גיל?״ - טיול מדהים!

7 מחשבות על “10 טיפים שחובה לדעת לפני הליכת שביל ישראל”

  1. תודה רבה לך על הטיפים החשובים!
    אשמח להתייעץ איתך עם מספר שאלות נוספות לקראת יציאה שלי לשביל.
    איך אפדר לייצור איתך קשר?

    הגב

כתיבת תגובה